Skip to main content

Streaming har på senare år blivit allt mer populärt bland gamers, och plattformar som Twitch och YouTube har gjort det möjligt för användare att streama sina spelsessioner i realtid och samtidigt kommunicera med sin publik. Detta har också öppnat upp för nya karriärmöjligheter för gamers och professionella e-sportare, som kan tjäna pengar på reklamintäkter, men även på donationer från tittare.

Vad är Streaming?

Streaming, eller strömmade medier som det ibland kallas på svenska, är en teknik som gör det möjligt att skicka och ta emot data i realtid över internet. Det innebär att data, till exempel ljud eller video, kan spelas upp direkt utan att behöva ladda ner hela filen först. Du kan läsa mer om IT och streaming här.

Inom gaming och underhållning har streaming blivit alltmer populärt tack vare plattformar som Twitch, YouTube och delvis även TikTok. Streaming har också blivit en populär plattform för musik, sport och andra evenemang, där användare kan ta del av live-sändningar och event i realtid.

Så kommer du igång med Streaming! 

För att komma igång med streaming inom gaming behöver man först välja en plattform att streama på, men det är också viktigt att ha rätt utrustning för att uppnå bra bild- och framförallt ljudkvalitet. En grundförutsättning är en relativt kraftfull dator som klarar av spelen du vill spela, en bra mikrofon, och eventuellt en webbkamera för att visa ansiktet under streamen. Om din dator inte är tillräckligt kraftfull finns det risk att du inte kan streama samtidigt som du spelar, eller att det börjar lagga medans du streamar.

När man har valt en plattform att streama på, är det viktigt att skapa en attraktiv profil och beskrivning för att locka tittare. Man kan också använda sociala medier för att marknadsföra sina streams och nå ut till en större publik. 

För att bygga en följarskara och få engagerade tittare, är det viktigt att interagera med dem och ta emot feedback. Det kan inkludera att svara på frågor, ge tips och tricks, och skapa en interaktiv och underhållande upplevelse för tittarna.

Streaming inom gaming ger också en möjlighet att samarbeta med andra streamers och bygga en community. Genom att delta i gemensamma streams eller samarbeta med andra streamers, kan man nå ut till en större publik och öka sin följarskara.

I dagens digitala värld, där spelbranschen växer snabbt, ger streaming inom gaming en möjlighet att visa upp sin spelfärdighet och bygga en följarskara samtidigt som man har roligt. Genom att följa stegen ovan kan man komma igång med streaming på en av de populära plattformarna och ta del av denna växande trend.